Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Könyvajánló

Osztályfőnöki órára, Irodalom- és  hittanórára, nyári tábor idejére ajánlott könyvek és saját írások, tanulmányok.

Gondolkodásra nevelés tanórán és azon túl

Szeretem, ha gyermekeim nem információkat magolnak, hanem logikusan gondolkodva meglátják az összefüggéseket, és szükség esetén memorizálnak. Ehhez a gondolkodásmódhoz kiváló segédanyagot kaptam először feleségem ajánlásával, majd később önálló kutatás után is. Hosszú évek óta használom a a Műszaki Kiadó Tanítsuk gyerekeinket gondolkodni... kezdető könyveit osztályfőnöki, irodalom, médiaismeret órákon, és nem utolsó sorban nyári táborok idején.

1. Tanítsuk gyermekeinket gondolkodni erkölcsről és erényekrőlKép

A Tanítsunk gyermekeinket gondolkodni erkölcsről és erényekről Robert Fisher gondolkodásfejlesztő sorozatának következő kötete. 30 elbeszélés, rövid történet, vers és kép segíti a morális kérdések megbeszélését, megértését. Útmutató, segít, hogyan használjuk a történeteket, képeket a gyerekek gondolkodási és tanulási képességeinek fejlesztéséhez.  A könyv ötleteket, vázlatokat és gyakorlatokat tartalmaz a kötetben szereplő történetek feldolgozásához. Megrendelhető itt.

2. Tanítsuk gyermekeinket gondolkodni történetekkelKép

A kötet a gondolkodás, a tanulás és a nyelv fejlesztéséhez ad programot. Felhasználható tanórákon, illetve az iskolai oktatás keretein kívül, egyéni és csoportmunka során. Harminc közismert, a nemzetközi irodalomból válogatott történet segíti a 7-13 éves gyerekeket abban, hogy módszeresen végiggondolják egy-egy téma feldolgozásának lehetőségeit. A bevezető tanulmányból pedig kiderül, a felnőttek hogyan segíthetnek ebben. Nagyon szeretem azt a könyvet, sokat használtam nyári táborok gyerekfoglalkozásain, osztályfőnöki órákon, napközis tanórák szabad perceiben. Megrendelhető itt.

3. Tanítsuk gyermekeinket gondolkodni játékokkalKép

Több mint száz olyan játék található a műben, amelyek a gondolkodást, a tanulást, illetve a logikai és nyelvi készségeket fejlesztik. Kiscsoportban, iskolai osztályokban vagy akár otthon is kipróbálhatók a nyelvi, a logikai-matematikai vagy a vizuális, tér- és mozgásjátékok. Tanárok és szülők együtt "szórakozhatnak" a 7-13 éves gyerekekkel, akiknek ezáltal fejlődik többek között a szókincsük, rajz- és beszédkészségük, muzikalitásuk, logikájuk. Megrendelhető itt.