Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tanítunk, de hogyan

Általános gondolatok a tanári létről, pedagógusságról, nevelői és oktatói munkáról

Kedves Kolléga!

Kép Az ember akarva és akaratlanul is tanít, életpéldáját, célkitűzéseit, az emberekhez, és a  feladatokhoz való hozzáállását, megoldási módszereit másolni fogják. Egy pedagógusnak természetesen mindezzel tisztában kell lennie, akár óvodában, akár iskolában dolgozik. Óvodapedagógus-, tanító-,  napközivezető-, tanár-, oktató-, tréner- és szabadidő-szervezőként tudnunk kell, hogy nem csupán életünk "45-60 percei" üzennek tanulóinknak, hanem azok a pihenéssel, Kép feltöltődéssel, készüléssel és önmagunk képzésével, továbbképzésével töltött órák, amelyek alkalmassá tesznek bennünket a kisgyermekek, a diákok, főiskolai hallgatók tanítására, oktatására és legfőképpen nevelésére. Tehát teljes személyiségünk.

Talán éppen diákjaid előtt állsz olthatatlan vággyal a tudás átadására, miközben ők óráidon lehangoltan kiutat keresnek belső feszültségeikből. Lehet, hogy éppen veled dacolnak, mert otthon rettegett és zsaroló szüleiktől indulva léptek be a tanterem ajtaján. Sajnos egyre általánosabb, hogy éppen a szülők várják el tőled, hogy neveld meg helyettük a gyermeket. Tanítsd meg őket szót fogadni, a feladatokat örömmel kihívásnak megélve megoldani. Szerettesd meg velük - szabadidejükben nagybetűs unatkozás, vagy éppen vígjátékok, játékos szörnyfilmek, horrorfilmek vonzása után - a betűk csodálatos rajzolását, a számok birodalmát, a földrajz elkápráztató tudományát, az ápolástan Kép rendkívüli felelősségét, vagy éppen Radnóti Miklós szenvedései között íródott versei üzenetét.

A szülők és a diákok elvárják tőled, hogy  légy tökéletes. Soha ne emeld fel a hangod, ne légy feszült, mégis tökéletes rend legyen óráidon. Elvárják, hogy tarts rendet, de úgy hogy diákszemélyüket azért ne fegyelmezd. Elvárják tőled, hogy minden feladott leckét tudjanak, ezért kiváló mórszerekkel és multimédiás oktatási eszközökkel készülj fel Kép még az ének órára is, nehogy unalmasnak találják a tananyagot. Egy szó, mint száz: Megértelek.

És ha még mindig a pályán vagy, és még most is azt gondolod, hogy üzeneted van, akkor a legnagyobb tiszteletem. Tekints meg, mit tartogathat számodra egy a még pályán 13 év után is küzdő kolléga néhány ajánlása, írása, gyűjteménye. Kellemes feltöltődést.

Vissza az Oktatás, nevelés, képzés menüpontra!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.