Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pk100

Kiindulás - Megfogalmazod, újrafogalmazod
az előtted álló és megoldásra váró problémádat

Tartalom 

Mikor ne használd a problémakezelő térképet?
Bevezetés – (Először vagy itt.)
Honnan érkeztél? – (Máskor is voltál itt.)
Feladatod a továbblépés előtt
Merre tovább? (Lehetséges továbblépések.)
Néhány példa
Állomásjegyzék

Bevezetés

Kedves látogató! Tiszteletreméltó, hogy vállalkoztál erre az oldalra lépni. Lehet, hogy rövidesen újra itt fogunk egymással találkozni. Ez sohasem jelent rosszat, mert szóba állsz azzal a gondolattal, hogy az életedben jelenlevő problémára, konfliktusra, nehézségre esetleg a gyász feldolgozására megoldást keressél. Innen indulva folyamatosan döntéshelyzetek elé kerülsz. Bármi is legyen nyomasztó kérdésed, közös utunkon hosszabb ideig több lehetőség közül is választhatsz. Egyedül a két végállomás előtti megálló pihenőin jutsz olyan helyzetbe, hogy „igen szerény választásod van”.

Talán azt mondta valaki neked, hogy nyomasztó kérdésed esetén nincs több választáspen-paper-300x225.jpgi lehetőséged. Talán olyan környezetben élsz, ahol sokan okosabbnak tartják magukat nálad, vagy éppen nincs senki, akitől igazán tanácsot kérhetnél. A következő állomások és megállóhelyek segítenek akár a legkomolyabb kérdéseid türelmes átgondolásában. Bátorítalak, hogy „fogjuk meg egymás kezét”, és őszintén küzdve, önmagunkkal is szembe nézve, örömök és fájdalmak, kihívások és megható pillanatok megállóin áthaladva jussunk előrébb a Tebenned felmerült nehéz kérdésekben is. A "térkép" nem mindenható, nem tud helyetted érezni, érteni és dönteni, csupán szerény segítség lehet.

E kis vándorút szerkesztőjeként azt is tudom, hogy messze nem vagyok tökéletes. Az állomások és megállók megfogalmazásába hibák csúszhattak, vagy éppen nem tökéletesen illeszkednek minden megoldásra váló élethelyzethez. Időnként vitatkozhatsz is velem, mert a megfogalmazások szigorúak. De mielőtt feladnád nehézségeid és megélt hiányérzeted megoldását, adj időt magadnak, hiszen rendkívül értékes ember vagy és lehetsz. Eljöhet az idő, hogy sokaknak lesz szeretetedre, segítségedre szüksége. Most talán éppen ezt nem így gondolod, de Valaki végig figyelemmel, és nagy szeretettel kísérte minden lépted, és nem fog magadra hagyni ezután sem, bárhol is légy és bármit is gondolj. Legfőbb célja és terve Veled, hogy igazán boldog lehess szívedben legbelül is, és egy olyan hazát adjon neked, ahol nem lesz többé halál, sem gyász, sem fájdalom. Igazi boldogságban örökké élhetsz Teremtőnk, Megváltónk és Gondviselőnk kegyelméből.

Baráti szeretettel akár ismeretlen ismerősödként is.
Vissza az oldal tetejére.

 Honnan érkeztél?

RÖVIDEN
Először vagyok itt.
Pk 300 - Bizonytalan megoldási tervem van
Pk 200 - Nincs megoldás tervem
Pk 410 - A megoldási tervem próbája sikertelen
Pk 310 - Nem kérek segítséget a problémám megoldásához, kísérletezek
Pk 360 - A tanács kipróbálása nem hoz eredményt
Pk 060 - Problémám megoldásának kísérletét későbbi időpontra halasztom – parkoló
Pk 050 - Nem foglalkoztat a megoldás keresése
Pk 025 - Nem kerestél további megoldásokat problémád kezelésére

RÉSZLETEIBEN
● Először vagy itt? Ez nagyon jó. Biztos lehetsz benne, hogy tiszta lappal indulsz. Bármit is tettél eddig, bárhol és bármit is rontottál el, láss hozzá a feladatodhoz.

● (300) Bizonytalan megoldási terved arra késztetett, hogy újragondold a megoldásra váró kérdésed. Adj magadnak tiszta lapot. Ne kedvetlenítsenek el megélt kudarcaid, mert – tudod – mindenki többször elbukik, csak néhányan eljátsszák, hogy őnekik mindig minden jól sikerül. Örülök, hogy Te nem szeretnél közéjük tartozni. Bátran láss hozzá újra a feladatodhoz.

● (200) Látom, nincs megoldási terved. Nem is kértél segítséget? Nincs kitől? Nem vagy egyedül. Ennek oka lehet az is, hogy nem pontosan fogalmaztad meg a problémádat, illetve érdemesnek látod újragondolni a kérdést. Nem kell elbátortalanodnod, láss hozzá újra a feladatodhoz.

● (310) Önálló és bátor ember vagy, még nehezebben fogadsz el segítséget. Nem szoktál a csapatmunkához. De mégis azt a döntést hoztad, hogy érdemes újrafogalmazni az első körben leírt kérdéses, problémád. Ez dicséretes. Láss hozzá újra a feladatodhoz.

● (330) Ennyire rossz tanácsot kaptál? Vagy éppen ez volt a jó tanács? Talán más tanácsadó mellett dönthettél volna? Talán több használható tanács közül választasz, hogy kipróbálásra érdemesnek lásd valamelyiket. Törekedj jobb, értékesebb baráti kapcsolatokra, hogy legyenek kérdéseidre kipróbálásra érdemes tanácsok. Most azonban „tőlem” tiszta lapot kapsz, láss hozzá újra a probléma megfogalmazásának, amihez segítséget kaphatsz egy kicsit lejjebb.

● (360) Rendkívüli ember vagy. Nem csupán mertél tanácsot kérni nehézségedben, hanem kipróbáltad azt. Sajnálom, hogy a kapott tanács nem hozott jó eredményt. Esetleg most éreztél rá, mennyire fontos a problémákat, a téged foglalkoztató kérdéseket pontosabban megfogalmazni, néha újra fogalmazni. Újabb lehetőség előtt állsz. Ha van megfelelő mennyiségű időd magadra, láss hozzá.

● (060) Megérkeztél a parkolóból. Igen kimerült és gyenge lehetsz. Némi részvétem, nem tudom, hogy mennyi időt töltöttél azon a hallatlanul zsúfolt helyen. A levegő sem volt valami túl jó, ritkán szellőztetnek, meg aztán akkora volt ott a zűrzavar. Köszönöm, hogy újra itt vagy. Lélegezz lassan mélyeket, éld meg azt, hogy tiszta lapot kaptál és láss hozzá újra problémád pontos megfogalmazásához, feladatodhoz.

● (050) Mi történt veled? Meggondoltad magad, és úgy döntöttél, hogy nem adod fel mégsem a problémakezelés küzdeleminek örömét? Van mit újra fogalmaznod? Ennek örülök. Lépj a feladatodhoz.

● (025) Nem gondoltam volna, hogy újra találkozunk. Mindenesetre többször hoztál már saját magadra nézve rossz döntéseket. Ha csak játszani szeretnél, nem baj, de akkor tényleges életkorod talán még nem éri el húszas éveidet. A szabályokat ismered. Mielőtt azonban a feladatodhoz lépnél, gondold át sokkal alaposabban, hogy szembe akarsz-e nézni komolyabb kihívásokkal, és akarsz-e jó döntéseket hozni annak érdekében, hogy részesülhess a kihívások legyőzőinek örömében. Nem kell egyedül küzdened. Egy egész csapat dolgozik érted, és a Gondviselő szeretné biztonságba juttatni életed és rajtad keresztül szeretteid életét is. Hiszel neki, hinni akarsz neki? Ha igen, lépj feladatodhoz.

Vissza az oldal tetejére.

Feladatod

Nyiss és ments el egy új dokumentumot – talán jelszóval védettet is –-, vagy éppen vegyél elő egy tiszta papírost íróeszközzel. Fogalmazd meg azt, hogy egyáltalán miért is vagy itt. Milyen problémás helyzetben lenne szükséged egy útitársra akár szerény személyemben is.

Ezt a következő lépésekben is megteheted.

  1. Gyűjts szavakat az adott problémakörben.
  2. A szavakból alkoss mondatokat.
  3. Írj egy bekezdésnyi (5-6 mondatos) kis fogalmazást a szavak és a mondatok felhasználásával.
  4. Adj rövid, lényegre törő maximum 2-4 szavas címet nehéz helyzetedre nézve a kis leírásnak.

Ha szeretnél példákat látni a problémák megfogalmazására, ide kattints.

Ha sikerült lejegyezned a problémát, akkor döntéshelyzetbe kerültél. Ez is hozzátartozik a feladatodhoz, és nem teheti meg helyetted senki. A következő lehetőségek közül választhatsz.

Vissza az oldal tetejére.

Merre tovább?

A helyzetedre leginkább megfelelő állomások hivatkozásait találod meg. Kattintásra máris megkapod a következő utasítást.

RÖVIDEN
►Pk 400 - Van megoldási terved, megtaláltad a jó megoldást
Pk 300 - Bizonytalan megoldási terved van
Pk 200 - Nincs megoldás terved
Pk 060 - Halasztani szeretnéd a probléma kezelését
Pk 050 - Nem foglalkoztat a megoldás keresése 

RÉSZLETEIBEN
● (400) A probléma megfogalmazása és lejegyzése idején eszedbe jutott olyan megoldási terv, amit előnyben részesítesz minden további lépéssel szemben. Akkor bátran lépj tovább.

● (300. Mivel ezen az állomáson eltöltött idő alatt csak bizonytalan megoldási terved fogalmazódik meg, bátran lépj tovább a 300-as számú megállóra, ahol közösen gondolkodunk tovább. Ide kattints.

● (200) Nagyon sok hozzád hasonló őszinte ember fogja beismerni, hogy éppen ezért vezette őt ide a Gondviselés, mert nincs megoldási terve. Semmi gond. Biztosan kitalálunk valamit. Szívesen veled tartok. Lépj a 200-as megállóra ide kattintva.

● (060) Ha már belevágtál a probléma kezelésébe, és képes voltál azt  megfogalmazni, akkor nem tanácsolom, hogy ide lépj. A parkoló mindig nagyon zsúfolt. Ott rossz a levegő, a közbintonsággal is akadhatnak problémáid. De tiszteletben tartom, hogy a problémád kezelését halasztani szeretnéd. Ha nem sikerült eltántorítsalak ettől a döntésedtől, akkor indulj a parkolópályára - Pk 060, de nem garantálom, hogy lesz (jó) helyed.

● (050.) Nem foglalkoztat a megoldás keresése. Kedves barátom. Nem akarok rosszat feltételezni rólad, ezért inkább arra gondolok, hogy nincs most több időd önmagadra, illetve elkeseredett vagy látva, hogy úgy sincs ismerősi körödben olyan, aki egyáltalán hozzá tudna szólni jelenlegi nehézségeidhez. Ez itt még nem a vég. De a nem döntésed is döntés, így kérlek, hogy lépj a 050-es állomásra.

Vissza az oldal tetejére.

Példák

Olyan helyzetekkel találkozol itt, melyeket az alábbi térkép használata idején figyelemmel kísérhetsz. A megfogalmazott élethelyzetek mindegyikében fontos, hogy a döntéseinket saját képességeink, beállítódásunk hátterén hozzuk meg. Fontos a helyes önismeret és önbecsülés. Ennek a megtalálása is feladat lehet. A példák gyakorlati élethelyzetek és nem erkölcsileg cenzúrázott megközelítésben íródtak le.

1. példa – Továbbtanulás

Szógyűjtés: Hivatás, továbbtanulás, iskola, képességeim, lehetőségeim, hátterem

Mondatalkotás: Szeretnék értékes szakmát, megélhetést jelentő hivatást találni, ehhez vannak-e jó képzőhelyek, illetve képes vagyok-e képességeim, lehetőségeim hátterén erre az életcélra felkészülnöm. Rövidesen döntenem kell, hiszen elérkezik a továbbtanulásra jelentkezés határideje.

Szöveg: Szeretnék továbbtanulni. Szeretném a lécet magasra rakni, de nem tudom, hogy mikor és kinek a segítségére számíthatok. Szeretnék értékes szakmát, megélhetést jelentő hivatást találni, vajon képes lehetek-e rá? Családom néhány dologban támogat, és a tanáraim is véleményt mondanak helyzetemről, de a döntést végül nekem kell meghozni. Szeretnék valakivel együtt gondolkodni.

Összefoglaló cím: Életcél és hivatás a pályaválasztás idején

2. példa – Társválasztás

Szógyűjtés: Szerelem, első látás, testi érintés, szülők, vágyaim, szexualitás, hátterem

Mondatalkotás: Nem szeretek egyedül lenni. Akkor lennék boldog, ha lenne mellettem valaki, aki boldoggá tenne. Talán nekem kellene olyannak lennem, aki képes valakit boldoggá tenni.

Szöveg: Minden ismerősömnek van párja. Többen szakítottak már, de nem azért, mert nem szerették egymást, hanem mert még nem az igazit találták meg. Nekem is szükséges több társjelöltet megismernem és kipróbálnom ahhoz, hogy megtaláljam az igazit. Jó lenne, ha örökké tartana, de nem láttam még ilyet. A szerelem elmúlik, azután sokan szét is mennek. Én hogyan találjam meg az igazit? Hogyan őrizhetem meg az igazit? Meg kell őrizne az igazit?

Összefoglaló cím: Szerelem családdal, gyerekekkel

3. példa – Zavaró ellenséges kapcsolatok

Szógyűjtés: Félreértések, bosszúság, igazságtalanság, fölényérzet, megaláztatás

Mondatalkotás: Haragszanak rám. Igazságtalanok velem. Nem akarnak megérteni. Nem tudok megbocsátani. Bocsánatot kellene kérniük. Bocsánatot kellene kérnem?

Szöveg: Összevesztem szüleimmel, tanáraimmal, a gyakorlati helyen munkatársaimmal és a műszakvezetővel is. Minden és mindenki összeesküdött ellenem. Még a templomban, illetve az imaházban is ferde szemmel néznek rám. Fekete felhők gyülekeznek felettem. Miért van ez? Miért nem fogadnak el? Miért nem értik azt, amit képviselek, amit tenni akarok? Miért mellőznek? Miért gyűlölnek? Hát nincs igazam?

Összefoglaló cím: Haragban a világgal

 Vissza az oldal tetejére.

Mikor ne használd a problémakezelő térképet?

Ha tudod valamiről, hogy mi lenne a helyes, és arra keresel megoldási módot, hogy mégse járj  a megismert tiszta, egyenes és igaz megoldáshoz vezető úton.

A nem becsületes életvezetés idején felmerülő problémákra sohasem lesz olyan megoldás, amit igazolni lehetne bármivel is. Ha mégis ilyen úton szeretnél járni, kérlek, hogy hagyj ki belőle és más helyen "kereskedj"! Előre is nagyon szépen köszönöm.

Ha úgy döntesz, hogy mégis szeretnéd jól megfogalmazni és valódi megoldáshoz vezető utra terelni élethelyzetedet, a téged foglalkoztató kérdéseket, akkor pedig lépj az oldal tetejére!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ininvanty - Mokelowsemaks dexlp

slots games free http://onlinecasinouse.com/# casino online slots <a href="http://onlinecasinouse.com/# ">big fish casino </a> online casino slots

Ininvanty - Mokelowsemaks rueeh

online slot games http://onlinecasinouse.com/# - online casino games online casino games free casino games http://onlinecasinouse.com/#