Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bukás, igazgatói és kamaszkori fiúzás

 Vissza a nevelési fő oldalra.

 
Gyermekek Isten kezében
Bukás, igazgatói és kamaszkori fiúzás – 2013. február 27.bizonyitvany.jpg
 
Van egy nevelőcsalád, ahová két roma kislányt fogadtak be úgy négy éve. A nagyobbik immáron nyolcadikos, a kisebbik hatodik osztályos. A családban él még egy hétéves kisfiú, aki a szülők saját gyermeke. A nyolcadikos leány az elmúlt családnál töltött négy éve alatt a 3,0 körüli bizonyítványát 4,7-re tornázta fel, osztályában első lett. Bár vannak kamaszos megnyilvánulásai, de emellett hetente kétszer gyermekfelügyeletet, házvezetési besegítést is vállal, és gimnáziumba készül továbbtanulni.
A hatodikos leány már igen sok borsot tört a család orra alá, gyakran találjuk iskolás fiútársai ölében, szeret a középpontba kerülni, jegyei között megtalálható mindenféle, átlaga jó képességei ellenére alig éri el a közepest. Rossz magatartással és hanyag szorgalommal, bukással zárta a legutóbbi fél évet. Iskolába koptatott farmerben szeretett járni, szakadtnak tűnt, nyitottabb, feliratos, fekete alapszínű pólókban. Idomai jól láthatóak voltak.
 
Korábbi módszerek:
  • Otthon elfogadó, segítő légkörben élhet, üdülésekre viszik, engedik, szabadidejében kedvére olvashat, filmeket is nézhetnek. Énekkarba, ifjúsági programokra járhat, lovakkal foglalkozhat.
  • A jó jegyekért pénzjutalommal értékelték, a rosszakért volt, hogy vessző járt, illetve pénzbüntetés. Eredmény rövid fellendülés után semmi.
  • Hosszú haját rövidebbre vágatták, szemét eltakaró haját szintén levágatták. Változás nincs.
  • Az iskolában a rajongó fiúk mindenki jelenlétében felkérettek, hogy hagyják békén az ifjú leányzót, hiszen neki jobb tanulmányaira kell koncentrálni, nem 11-12 évesen fiúkra. Eredmény szinte semmi. Volt iskolába kísérés, „házfogság”, változás nincs.
 
Kísérlet – újabb módszer:
A család hosszú szoknyákat, meleg harisnyát, új ünnepi blúzokat vásárolt. Értékük 22000 Ft. Ebből a leány négy hónap alatt 16000 Ft-ot törleszt a zsebpénzéből. A többi a család ajándéka. Csak ezekben az ünneplő ruhákban járhat a leány iskolába. Ő egyedül jár negyven lány közül szoknyába.
Eredmény: A fiúk továbbra is próbálnak körülötte legyeskedni, de változott az ízlésük. A leány egy hónap alatt 17 olyan jegyet szerzett, ami kettővel fölötte van a félévi osztályzatának, magatartása várhatóan egy-két jegyet szintén javul, a bukását is kijavította. Az ünnepi öltözetet azonban valószínűleg fenn kell tartani egészen a tanév végéig, mert próbálkozott csalással.