Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pk 200

Nincs megoldási terved
Jó helyen vagy!

Tartalom
Bevezetés – (Először vagy itt.)
Honnan érkeztél? – (Máskor is voltál itt.)
Feladatod a továbblépés előtt
Merre tovább? (Lehetséges továbblépések.)
Néhány példa
Állomásjegyzék

 

800px-the_dead_end.jpg

 

Bevezetés

Ha először jársz itt, jó helyen vagy! Ez az az állomás, ahonnan a legszebb lesz eljutni a Pk 500-as végállomásra, a sikeres problémakezeléshez – ha te is szeretnéd. Szívesen végig társad leszek. Ha nem adod fel, jó ötleteket kaphatsz annak érdekében, hogy sikeres megoldási terveid legyenek. Aki igazán őszinte magához, sok kérdésben lehet tanácstalan. Sokszor vallhatjuk be önmagunknak is azt: nincs megoldási tervünk. Ez az állapot sokkal jobb, mint ha azt bizonygatnád, hogy nálad van a „bölcsek köve”, vagy éppen úgy döntenél, hogy nem foglalkozol a problémával.

Amikor beismerjük, vagy éppen szembesülünk azzal, hogy nincs megoldási tervünk, kevés lelkierőnk marad az egészséges továbblépéshez. Ilyenkor a kísértések áradata a függőségek irányába terel bennünket. Kezdetnek egy kis csokoládé, azután több, egy kis sértődés, valami kárpótlás-keresés. Van, aki többet dohányzik, iszik, vagy fizikai/lelki erőszakot enged meg családtagjaival, diákjaival, beosztottaival szemben. Durvább esetben többen komolyabb kábítószerekhez is nyúlnak – a bódulat idején nem kell foglalkozni saját szerencsétlen helyzetükkel. Vannak olyanok, akik ilyenkor vesznek fel meggondolatlanul hiteleket, utaznak vásárolnak, adják föl házasságukat, fordulnak szembe barátaikkal, hagyják cserben azokat, akikért érdemes lenne még élniük. A meggondolatlan szórakozás, bulizás, tévézés, netezés, szerencsejátékok is vágyakozva találnak meg bennünket ilyen helyzetekben. Sokszor játszunk rendkívüli tanácstalanságunk idején túlélésre. Majd csak lesz valahogy. És nem vagyunk boldogok.

Így kell ennek lenni? Van lehetőség arra, hogy fizikai és lelki erőnket – apró lépésekkel – tréningezve kimozduljunk a tudatlanság és tanácstalanság zsákutcájából? Ha ez nem megy egyedül, lehet társakat, sorstársakat, valódi segítséget találni problémánkhoz?

Ha szeretnél ezen az állomáson feladatot kapni, akkor lépj előre. Ha fáradt vagy, s később térnél vissza ide, szeretettel várlak. De ne add fel sohasem, kérlek. Akkor sem, ha kudarcos életed okait legfőképpen magadban kell keresned. Annyira értékes személy vagy, hogy a világmindenség Teremtője csak érted is eljött volna erre a földre gyarló, megkísérthető embernek születve, hogy új fényt adjon tanácstalanságod idején.

Bátorság!
Vissza az oldal tetejére

Honnan érkeztél?

RÖVIDEN
►Pk 100 – Újrafogalmaztad a ténylegesen megoldásra váró és előtted álló problémát
►Pk 410 – A megoldási terved próbája sikertelen
►Pk 310 – Nem kértél segítséget a problémád megoldásához, kísérleteztél
►Pk 330 – A tanácsot nem fogadtad el, és nem próbáltad ki
►Pk 360 – A tanács kipróbálása nem hozott eredményt
►Pk 060 – Problémád megoldásának kísérletét halasztottad – parkolóból érkeztél

RÉSZLETESEBBEN
● Pk 100 – Nemrég fogalmaztad meg pontosan vagy újra a ténylegesen megoldásra váró, és előtted álló problémát. Örülök, hogy a megoldás érdekében pozitív állomásra léptél. Arra a helyre, ahonnan kiindulva küzdelmes, emlékezetes és szép ösvényt járhatsz be. Lépj az állomáson megfogalmazott feladathoz.

● Pk 410 – Előző megoldási terved próbája sikertelen, de elkeseredtél, mert nincs újabb ötleted, amit szeretnél kipróbálni. Minden megélt kudarcod oka és célja egyben, hogy felelőssebben gondolkodj, és hozz jobb döntéseket. Lépj feladatodhoz.

● Pk 310 – Nem kértél segítséget a problémád megoldásához, úgy látszik, szeretsz kísérletezni, de nincs újabb ötleted. Fel a fejjel, őszinte dolog ráérezni arra, hogy néhány problémát azért nem tudsz egyedül megoldani. Nézd át alaposan az állomás feladatát.

● Pk 330 – Az előző állomáson megfogalmazott tanácsot nem fogadtad el, és nem próbáltad ki. Talán csalódtál abban, akitől tanácsot kértél. Nem vagy túlzottan kísérletezős kedvű. Ezen az állomáson is adj magadnak egy kis időt, hogy tisztuljanak a gondolatok, rendeződjenek a fejedben levő kuszaságok. Döntésed minden esetben másokra is hatással lesz. Lépj feladatodhoz.

● Pk 360 – Örülök, hogy tanácsokat meghallgató, azokat kipróbáló ember vagy. Sok értékes tapasztalatra tehetsz így szert, de jól át kell gondolnod, kinek a tanácsait próbálod ki. Nem egy esetben nincs is olyan személy mellettünk, akinek kellő bölcsessége van saját élethelyzetünkhöz. Mivel ideérkeztél, úgy tűnik a számomra, hogy a kipróbált tanács inkább nehezebb helyzetbe sodort. Most mi is a teendőd?

● Pk 060 – Szóval idejöttél a parkolóból. Egyenesen? Meggondoltad? Azért jöttél ide, mert ott már nagyon unalmas volt? Ezen az állomáson áthaladva senki sem érzi jól magát. Szembesülni azzal, hogy milyen szerencsétlenek vagyunk, még egy kipróbálásra érdemes ötletünk sincs a hogyan tovább kérdésekben. Miért vagy itt? Milyen céljaid vannak? Elég volt a halogatásból, a várakozásból? Szeretnél újra döntéseket felelősséggel meghozó, bátor emberré válni? Biztosan? Végy magadhoz sok oxigént, és lépj előre.

Vissza az oldal tetejére

Feladatod
Olvasd el jó alaposan és átgondolva még egyszer a Pk 100-as állomáson legutolsónak lejegyzett problémát, és néhány mondatban fogalmazd meg írásban, hogy miért nincs megoldási terved. Jó dolog átgondolni, hogy minek tulajdoníjuk teljes tanácstalanságunkat. .

Ha szeretnél példákat látni arra, hogy miért nincsenek megoldási tervek, ide kattints.

Ha sikerült lejegyezned a megoldási terved hiányának okait, akkor döntéshelyzetbe kerültél. Ez is hozzátartozik a feladatodhoz, és nem teheti meg helyetted senki. Hozd meg a döntést, és lépj a tettek mezejére. Ha kipróbáltad a megoldási tervet, négy továbblépési pont közül „kényszerülsz” választani.

Vissza az oldal tetejére

Merre tovább?
A helyzetedre leginkább megfelelő állomások hivatkozásait találod meg. Kattintásra máris eléd tárulnak a következő továbblépési lehetőségek. Minden kattintás döntést is jelent.

RÖVIDEN
►Pk 100 – Újrafogalmazod a megoldásra váró problémát
►Pk 320 – Segítséget kérsz a problémád megoldásához
►Pk 060 – Problémád megoldását későbbre halasztod – parkoló
►Pk 025 – Nem keresel további lehetőségeket

RÉSZLETESEBBEN
● (100) Tanácstalanságunk egyik oka lehet, hogy újra pontosabban kellene megfogalmazni a problémát. Erre érzel késztetést? Amikor jegyzetelünk saját helyzetünkről, és hagyunk is egy kis időt a helyzet értékelésére, történhetnek velünk olyan „véletlenek”, amelyek által tisztábban láthatunk. Ez idő alatt egyszerűsödhet a probléma kezelése, eszünkbe jut olyan megoldási lehetőség, amit kapkodva egyáltalán nem vettünk észre. Újrafogalmazva éppen bátrabbak és felkészültebbek leszünk a helyzet kezelésére. Jó döntés lehet visszalépni a kiinduló állomásra.

● (320) Az őszinte tanácskérés talán az egyik legjobb választás. Ebben a helyzetben különösen. Gondold át, kit ismersz olyan közelről, illetve olyan mélyen, hogy segítsége, tanácsa érdekes lehet a továbblépésedhez, Ha úgy döntenél, hogy segítséget kérsz, lépj a Pk 320-as mezőre ide kattintva. Ha tőlem szeretnél tanácsot kérni, akkor írj a főoldalon található Email-címek egyikére.

● (060) A „parkoló” igen zsúfolt. Sokan lesztek. Ha mégis ezen gondolkodsz, és végül oda lépsz tovább, akkor legalább önmagadhoz őszinte vagy. Ki tudod mondani önmagad előtt, hogy a probléma nem annyira jelentős, hogy a kezelését most kellene folytatni. Vagy talán kevés időd van. Lehet halasztani a megoldási kísérletet. Ennek lehet oka az is, hogy kevés időd van önmagadra, saját kihívásaidra, vagy éppen kényelmesebb későbbre halasztani a kihívás megoldásának örömét. Attól tartok, hogy szeretnél a felelősségtől megszabadulni. Ez pedig a nagykorúvá válás után gyerekes magatartás. Talán itt az idő, hogy felnőj. Csak akkor lépj a parkoló állomására, ha nem mondasz le a probléma későbbi kezeléséről. Ha lemondasz a megoldás kereséséről, akkor másik állomást válassz!

● (025) A tanácstalanság jelen helyzetben arra a döntésre késztet, hogy lemondj a probléma megoldásának öröméről. Nem keresel további erőforrásokat, inkább úgy döntesz, hogy befejezed a "kirándulást" a problémamegoldó térkép segítségével. Döntésed elfogadom, tiszteletben tartom, kérlek, lépj a Pk 025-ös mezőre.

Vissza az oldal tetejére

dead-end.jpg

 

A Pk 100-as állomáson megkezdett példák helyi aktualitása

1. példa – Továbbtanulás
Azért vagyok teljesen tanácstalan a továbbtanulásban, mert nem ismerem eléggé a képességeim, nincs olyan iskola, ami megfelelne képességeimnek és körülményeimnek is. Családi hátterem bizonytalan, nem tudom, hogy miben tudnának támogatni, kevés a pénz, mindennapi gondjaink vannak.

2. példa – Társválasztás
„Agglegény” maradok. Szüleim kapcsolata nem győzött meg arról, hogy lenne értelme kapcsolatot kezdeményeznem. Félek a lányoktól, úgy sem kellek senkinek. Nincs is kivel beszélgetnem ezekről a kérdésekről, és ha lenne is, miért fognék hozzá. Nincs kellő jövedelmem, lakhatási feltételem. Szüleim is problémát jelenthetnek a leendő kapcsolatomban. Egyébként is jóban vagyok velük, őket kell gondoznom, szükségük van rám. Azért rossz egyedül.

Elváltam. A problémákat már nem tudtuk megbeszélni egymással. Talán nem is akartuk igazán. Vele nem lehet rendesen beszélni. És velem? Hát ezt meg ő tudja igazán, ne tőlem kérdezd. Fölöslegesnek látom a további kapcsolatokat. Sokat csalódtam. Elég volt. Mégsem vagyok boldog. Nyomasztanak azok az emlékek, amikor hinni akartam a boldog párkapcsolatban. Család, gyerekek, öröm… Lesz még ilyen? Lehet még ilyen? Megérdemlem? Kivel? Tehetek én még valakit boldoggá? Szüksége lehet valakinek még rám?

„Vénlány” maradok. Mindenki azt mondja. Nehéz a természetem, nem is nézek ki valami jól. Talán nem is lehet velem együtt élni. Nem is tudom: akarok én valakivel együtt élni? Itt vannak a szüleim is. Valakinek velük is kell törődni. Nem akarok a férfiak felé kezdeményezni, de kezdeményezve is esélytelennek érzem magam. Úgy sem tudunk majd egymáshoz alkalmazkodni. Félek a csalódástól. Van valaki, aki közel áll a szívemhez, de kezdeményezései idején nem bátorítottam. Miért? Nem is tudom. Az elveimet sem szeretném feladni. Alkoholisták kerüljenek. Nem bírom egyedül. Depresszióba kergetem már magam.

3. példa – Zavaró ellenséges kapcsolatok
Soha nem tudtam jól kezelni a viharosabb emberi kapcsolatokat. Nem is láttam jó példát. Akiket nehézségek idején láttam magam előtt, azok elfutottak előle. Néhányan alkoholisták lettek, van, aki drogozik, és állandóan netezek. Így békén hagynak, nem kell alkalmazkodnom senkihez, és ezzel nem bosszantok senkit. Már ezernél több ismerősöm van a facebook-on, igaz, hogy vagy csak 30 emberrel találkoztam közülük az elmúlt fél évben. Ők meg aztán hagyjanak is békén. Mindegyik valami hibát talál bennem, és sem szívlelhetem őket. Állandóan kötözködnek velem, és még azt mondják, hogy velem van a baj. Nincs igazuk, vagy mégis? Föladjam?

Vissza az oldal tetejére

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.